viernes, 15 de noviembre de 2013

Reconstrucció virtual de l'entorn idealitzat de La Ràpita (Sant Carles de la Ràpita).

Una reconstrucció virtual mai es fàcil de dur a terme. Sobretot quan tens una manca d'informació abismal sobre com era allò que pretens reconstruïr. En aquesta imatge, que va ser portada el mes de Setembre de 2013 a la Revista Ràpita podem observar com hauria pogut ser l'entorn de La Ràpita original. Es a dir, aquell nucli format pel convent de Santa Maria de la Ràpita i la Torre de la Ràpita. 
Pel que fa al convent conservem la façana i podem datar la seva construcció al voltant del 1297-1304, hi ha dubtes sobre quin fou realment la data de construcció, però la documentació històrica ens permet filar entre aquests anys. Pertanyent a l'orde de l'Hospital, depenia directament de la Castellania d'Amposta, que es trobava sota el control d'aquest ordre militar.


Model fotogramètric obtingut a partir de les fotografies
Per obtenir el model fotogramètric de la façana ens vam servir del programa Agisoft Photoscan, que ens permet obtenir el model 3D a partir d'una seqüència fotogràfica. Un cop obtingut el vam inserir en la nostra escena per tal de dotar-lo d'una textura correcta i una iluminació adient a la resta del conjunt que teniem modelat.

Per a la resta del conjunt ens vam haver de basar en un plànol del s.XVIII en el qual apareixia la Torre de la Ràpita en el projecte de la construcció de la bateria del Castell (una magna obra de defensa per part de Carles III per a protegir el port dels Alfacs dels perills de pirates entre altres tasques.)
Es a partir d'aquest plànol que ens podem fer una idea de quin hauria estat aquest nucli originari de la nostra població i començar a treballar en una hipòtesis de reconstrucció virtrual.
Tal i com veiem en les dues imatges inferiors, els treballs de reconstrucció han començat per la delimitació dels murs que haurien format el conjunt del Monestir/Convent.
Primeres propostes de reconstrucció.




Per ampliar informació:

------------------------------------------------







No hay comentarios:

Publicar un comentario